Als je een spel speelt, heb je niet door dat je leert, of hoeveel je leert. Leren rekenen? Ga darten! Beter leren spellen? Doe iedere dag beterspellen.nl - en als je met je collega’s speelt, heb je meteen een leuk wedstrijdelement, en je steekt er nog wat van op ook!
Daarom is DeMoordOpHetWerkwoord zo’n aardige manier om aan de slag te gaan met een wijdverbreide taalkwaal: de nominale vorm, ook wel bekend als de naamwoordstijl.
Je speelt DMOHWW als moordspel of als escaperoom. Je mag pas de ruimte verlaten wanneer je de 7 lijstjes hebt gevonden, de opdrachten hebt gemaakt (streep de nominale vormen aan, wek de zin weer tot leven, los de puzzel op en maak een poster) en dat allemaal binnen 45 minuten!
Op de achtergrond speelt 45 minuten lang een film die laat zien hoeveel tijd je nog hebt en je waarschuwt wanneer je nog 5 minuten hebt. Een strenge maar rechtvaardige dame opent met een toespraakje waarin ze oproept om te stoppen met de moord op het werkwoord.
Tijdens het spel ervaar je lichamelijk hoe vervelend die naamwoordelijk schrijfstijl is. Je komt bijvoorbeeld deze zin tegen:
Met de viering van Koningsdag zorgt de Oranjevereniging voor ontmoeting, wederzijds begrip en verbinding.
Hoeveel nominaaltjes? Wek ze weer tot leven én: zeg hetzelfde met andere woorden. Best lastig, want wat bedoelt de schrijver eigenlijk? Dit misschien:
‘We vieren Koningsdag. Zo zorgt de Oranjevereniging ervoor dat mensen elkaar ontmoeten, beter begrijpen en zich verbonden voelen met elkaar.’
De nieuwe zin is veel duidelijker, menselijker. Goede teksten zijn concreet, specifiek en bevatten drama, kleur of gevoel. Zo houd je nominale en lijdende vormen buiten de deur.
Voor een leuk taalspel of een goede schrijftraining: dolf@weverink.nl